top of page

Fák nyomában a Csarnok negyedben

Július 27-én 18 órakor egy rövid sétára hívunk mindenkit a Csarnok negyedbe, ahol megnézzük milyen egy városi fa élete. A séta a Tolnai kertből indul és Zsolnai Balázs vezeti majd, aki igazi szakértője a témának.Zsolnai Balázs több, mint 20 éve foglalkozik növényekkel, és jelenleg a Fehérvárcsurgói Arborétum vezetője, de dolgozott a FŐKERT-nél is. Gárdonyi kerjében gyűjti a Ginko biloba (páfrányfenyő) különböző fajtáit, és rengeteg más növényt is, és igyekszik egy természetközeli kertet létrehozni. Sokan pedig a 10 Millió Fa közösségből ismerhetik, akik azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a biodiverzítás fontosságára, a klímaválságra, és nem mellesleg fákat ültetnek, ahol csak tudnak.


A séta során Balázs mesél majd a fák jelentőségéről, igényeiről, és arról is, hogy mi emberek mit tehetünk értük a városban.

A témák, amiket érinteni fogunk:

- Miért fontos a faültetés a városokban?

- Hogyan választják ki, hogy milyen fa fajtákat ültetnek a városban?

- Hogyan ápolják a fákat, milyen betegségeik vannak?

- Mit tehetünk mi a fák megóvásáért?

- Miért komposztáljunk a városokban?


A sétát a Tolnai kertben kezdjük, ahol szó lesz a változatos zöldfelületek, növények fontosságáról és a városi komposztálásról is. Ezután a Rákóczi téren sétálva meghallgathatjuk, hogy mi mindennel kell megküzdenie egy forgalmas belvárosi helyen élő fának. A Csarnok negyed árnyékosabb utcáit érintve a Tolnai kertben zárjuk a programot. A séta várható időtartama 2 óra. Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel a Tolnai kertből induló sétára, július 27-én 18 órától!


A program szervezője az ötletgazda, Mező Ágnes és a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület. Ágnes egy három alkalomból álló programot talált ki, ahol olyan józsefvárosi zöld fejlesztésekről és lakossági kezdeményezésekről lesz szó, amelyek valamilyen módon elősegítik, hogy egy zöldebb kerületben éljünk. A séták során szakértők előadásában megismerjük a zöldfelületek és az állatvilág kapcsolatát, és a klímaváltozás városi környezetre gyakorolt hatásait is.


Comments


bottom of page