top of page

Madárfiókák nyomában a Csarnok negyedben

Reggel ugyan még esett az eső, de a program elejére már kisütött a nap, így ideális volt az időjárás egy városi madárleshez. A gyülekező a Tolnai kertben volt, ahol a szemfülesek már kiszúrhatták a földön ugráló rigókat, vagy a levegőben cikázó rozsdafarkúkat. A sétát Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület szakértője tartotta, aki sok-sok néznivalóval és történettel érkezett a programra, a sétát pedig egy kárókatona kísérte a magasból.


Az ötletgazda, Mező Ágnes köszöntője után Csaba először röviden mesélt arról, hogy főként milyen madarakkal találkozhatunk városi környezetben, és megtudhattuk, hogy miért is van szükség madárodúkra. A sűrűn lakott városokban baleset megelőzési célból nincsen annyi odvas fa, ahova az odúlakó madarak be tudnának húzódni. Így ezeket a fajokat madárodúk kihelyezésével tudjuk segíteni. A bejárat mérete szerint különböző típusokat különítünk el, például a B típusú a cinege méretű madarak számára, míg a D típusú a nagyobb, seregélyhez hasonló madaraknak ad kényelmes otthont. A madárodú kihelyezés munkával is jár: a tavaszi költési időszakot követően ősszel vagy télen ki kell őket takarítani, hogy tiszta otthon várja a következő évi költő madarakat. Etetni pedig csak az első és az utolsó fagy között szabad őket. Vannak olyan madarak is, akik az odúk helyett a fákat, bokrokat szeretik, ilyen például a feketerigó és a szürke légykapó.


A Tolnai kertből elindulva a Bérkocsis utcában sarlós fecskékkel találkoztunk, majd a II. János Pál Pápa tér lévő odúk közül többe is benézhettek a résztvevők. Volt olyan, amely üresen maradt ebben a szezonban, és volt ahonnan már kirepültek a kismadarak, és egy esetben tojásokat is találtunk! Átlagosan 10-14 nap, mire kikelnek a fiókák, majd újabb 15-20 nap telik el, míg kirepülnek. Azt is megtudhattuk, hogy az élelmet kérő fióka a szárnyának rebegtetésével jelzi, hogy enni kér. A MME a Főkerttel együttműködve már 20 odút tett ki a parkban, amelyek a BP Fatár applikációban is megkereshetők.A tapasztalt madarászok még mielőtt megpillantották volna, hangról felismerték, hogy milyen madarak dalolnak éppen. Főként a cinegék nyitnikék dallamát, és a rigók énekét lehetett hallani a séta alatt. A II. János Pál pápa tér bejárása után, a Nagy Fuvaros utca – Mátyás tér – József utca útvonalon tértek vissza a résztvevők a Tolnai kertbe. Itt egy kis szörppel és rétessel megpihentek az árnyékban. A program Zöld lakossági séta sorozat 1. alkalma volt, amit még két esemény követ majd idén.


Fotók: Nunkovics Róbert


תגובות


bottom of page