top of page

Miért jó a sokféle kert?

A június végi eseményen a biodiverzitás, a biológiai sokféleség volt a téma a Tolnai kertben. A kert gazdája, Mark arról kezdett mesélni, hogy a sokféleség miért erősíti egy kert túlélését. Aki a következő eseményről sem szeretne lemaradni, az iratkozzon fel a hírlevelünkre itt: http://rev8.hu/hirlevel/



A növények különböző funkciókat látnak el, van például, amelyik nektárt biztosít a beporzók számára, és van olyan is, ami árnyékol, takarja a talajt, így védi a kiszáradástól. A növények ültetésének is más-más céljai lehetnek. A termelés helyett azt is elérhetjük velük, hogy a kertünkben kiegészítő szerepet kapjanak, ezáltal erősítve annak ellenálló képességét. A biodiverzitás nemcsak a növényvilágra, hanem az állatvilágra egyaránt értendő, a rovarok is nagyon fontos részei a rendszernek. Példázza ezt a tetvek és a katicák kapcsolata: ha korán van tetű valamelyik növényen, akkor katicák is korábban jönnek, petéznek, kikelnek, és megeszik a tetveket, akár 125-öt is egy nap.


A sokféle kertnek hosszú távon az önfenntartása a célja: a fák árnyékolnak, a talajt mulcs takarja, így nem lesz majd szükség a rendszeres öntözésre. A Tolnai kert is sokat alakult az elmúlt időszakban: a szomszédból kapott árnyékliliomok már terjeszkednek, a közösen elültetett menták és saláták szintén megerősödtek. Mark és a lelkes kertészek az ágyások mentén komposztot szórtak ki, hogy az abból kinövő növények kitöltsék a rendelkezésre álló helyet, és lehatárolják az ágyások közötti ösvényeket. A kertben épp nyílt egy borágó, aminek a virága ehető, szokták uborkaszagú fűnek is nevezni, mert ahhoz hasonló íze van.




A biodiverzitással kapcsolatos hosszútávú kísérletet csinálnak a németországi Jénában, erről itt lehet bővebben olvasni angol nyelven: https://the-jena-experiment.de/. A fő kísérletet 2002-ben kezdték el, a növények közötti interakciókat vizsgálják különböző kombinációban és sűrűségben beültetett parcellákon. Az ágyásokat eltérő módon készítették el a növények funkciói és a fajok száma alapján. Van olyan parcella, ahol csak egy fajta növény van, és olyan is, amiben 60 különböző. A kutatás nemcsak az a célja, hogy a növények közötti versengést illetve együttélést vizsgálja, hanem hogy a növények, mikroorganizmusok és állatok egymásra gyakorolt hatásait is felderítse. Az eredmények alapján a sokféle növényből álló területeken több beporzó rovar és több földigiliszta van a földben, így a növények is jobban hozzáférnek a talajvízhez. Emellett pedig a szén és tápanyag körforgásra is pozitív hatást gyakorol a sokféleség, mert ezekben az ágyásokban az elhalt növényi részekből származó szerves vegyületek a mikroorganizmusok számára táplálékot jelentenek, ezáltal több és változatosabb lesz ezek jelenléte a talajban. Az eredmények alapján a biodiverz területek hatékonyabban működnek és stabilabbak is hosszú távon, mint az ugyanolyan fajokkal beültetett monokultúrás területekhez hasonlítva. A kísérletet részletesen bemutató angol videó itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=j3SvG2nBCTM.


Várunk mindenkit sok szeretettel a Tolnai kertben minden nap, ahol Marktól bármikor lehet kérdezni, és ti is hozhatjátok a kertészkedős ötleteitek. Ha pedig nem szeretnétek lemaradni a következő eseményről, iratkozzatok fel a hírlevelünkre itt:http://rev8.hu/hirlevel/ és csatlakozzatok A Tolnai kert barátai Facebook-csoportba.


bottom of page