top of page

Megünnepeltük a megújult Déri Miksa utcát

November 12-én egy igazi utcaünnep volt a Dériben, zenével, tánccal, és téli finomságokkal. Az öt hónapig tartó kivitelezés után eljött az idő, hogy a lakosok megismerhessék és birtokba vehessék az új Déri Miksa utcát, ennek pedig megadtuk a módját.


Az átadó előtti napokban nagy sürgés-forgás volt az utcában. Készen lettek a sétány növényágyásai, a mogyorófából készült ideiglenes kerítések, és a sétány térkő burkolata is. A trafóházra egy egyedi falfestést készítettünk, ami megmutatja, hogy milyen részekből áll a trafó, és mi a szerepe az áramellátásban. Minden bútor, hulladékgyűjtő és KRESZ tábla is a helyére került, a homokot beseperték a térkő réseibe, és a játszótér kerítése is elkészült. Így már nem volt más hátra, mint hogy átadjuk az utcát.


Fotók: Huszár Boglárka / Józsefváros Újság, Nunkovics Róbert


Szombat délután Ajtai Péter, Udvardi Márton, Porteleki Áron, Móser Ádám és Kováts Gergő egy zenés felvonulással nyitotta meg az ünnepséget. A zenészek az új trambulint is kipróbálták, úgyhogy trambulinon ugráló nagybőgőst is láthattak a résztvevők. Lehetett lámpást készíteni a Tár-s Egyesülettel, papírsárkány hajtogatni és eregetni Komjáthy Istvánnal, megkóstolni a Délity méz házi mézeit, magbombát készíteni józsefvárosi vadvirágok magjaiból, és kísérletezni a csőszház homlokzatával. Természetesen az arcfestés és a lufihajtogatás sem maradhatott le a programról, az üzenőfalra pedig mindenki felírhatta, hogy mit üzen a Déri Miksa utca népének. A Közösségi Részvételi Iroda standjánál pedig a kutyatartással kapcsolatos kérdőívet tölthettek ki a gazdák és kutyáik, hogy megszerezzék a jó kutya képesítést.


Az új pergolán megnyílt a Csarnok negyed arcai kiállítás, amit Donáth Anna Róza, Thury Lili és Thury György készítettek az elmúlt egy év során összegyűjtött Csarnok negyedi emlékekből. A Tűzfalon Túl csoport közösségi fotópályázatának legjobb képeit is végig nézhették a résztvevők a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ kerítésén. A sétány új térkövét a The Dance Force breaktánc előadásával avattuk fel, amit Oldschool Peppino dj szettje követett. Közben pedig még egy fuvola előadást is meghallgathattunk a trambulinnál. A helytörténet iránt érdeklődőknek Bezsenyi Tamás mesélt a Déri Miksa utca környékének bűnügyi rejtélyeiről egy városi sétán. Ahogy besötétedett, elindult a látványos tűzzsonglőr show az Aserdus előadásában, színes fényekkel és tűzcsóvákkal telt meg a sétány. A nap zárásaként felpörögtek a vetítőgépek, és a KAOS CAMPING analóg film-koncertjével zártuk a napot.


Az utcaünnepre egy játékot is készítettünk, ami során különböző állomásokon keresztül lehetett megismerni az új sétányt és a programokat, és ezekhez kötődő kérdésekre vártuk a választ. Például, hogy Déri Miksa kivel találta fel közösen a transzformátort, vagy milyen fajta fák kerültek az egyik növényágyásban.


Minden résztvevőnek köszönjük, hogy eljött az eseménye! Készítettünk egy videót is, a közösségi tervezéstől egészen a Déri Miksa Utcaünnepig, Jó szórakozást!



bottom of page