top of page

Komposzt teszt a Tolnai kertben

Február óta Mark őrködik a Tolnai kerti komposzt felett, és itt volt az ideje hogy megnézzük, milyen lett a komposzt 2 hónap alatt. A komposzt gyorstalpaló után ki lehetett próbálni a komposztrostálást, a friss komposztot pedig fel is használtuk növények ültetéséhez. Csatlakoztunk a Májusfa Projekthez és feldíszítettünk egy fát, hogy a tavaszt és a szerelmet hirdesse. Aki a következő eseményről sem szeretne lemaradni, az iratkozzon fel a hírlevelünkre itt: http://rev8.hu/hirlevel/



A komposztrostálás előtt Mark összefoglalta, hogy mit kell tudni a Tolnai kerti komposztról, és a komposzt működéséről. Jelenleg a kertben három komposztláda van: egybe gyűjtjük a friss zöld hulladékot, a másik kettő pedig érlelődik folyamatos keverés mellett. Aki zöld hulladékkal érkezik, az a gyűjtő rekeszbe tudja rakni, összekeverve kétszeres mennyiségű barna anyaggal. Ehhez most épp fűrészpor és kartonpapír van a rekeszek mellett. A keverés mellett fontos, hogy a hulladékot 6-8 centis darabokra aprítsuk, hogy ezzel is gyorsítsuk a komposztálás folyamatát.


A komposztban mikroorganizumusok dolgoznak, először a mezofil baktériumok, utánuk pedig a termofil baktériumok végzik a munkát. Ezek a komposztban a szenet bontják le, ami során hő keletkezik. A komposzt egészen 65 fokra felmelegszik, ami a pasztőrizálás hőfokával egyezik meg. Ezt a hőfokot a vegyszerek és a gyomnövények se bírják. Akit bővebben érdekel a téma olvassa el a márciusi eseményünk beszámolóját, amiben leírtuk, hogy mitől lesz tökéletes a komposzt: https://www.csarnoknegyed.hu/post/a-tokeletes-komposzt-nyomaban-a-tolnai-kertben


Mark azt is elmesélte, hogy a komposztálásnak több módszere is van. Mi cellulóz alapú komposztot készítünk, mert a komposztban lévő hulladékok nagy része lágyszárú növény, aminek magas a cellulóz tartalma. Ezt bontják le a mikroorganizmusok. Emellett viszont van gomba alapú komposzt is. A gombák a fát is le tudják bontani, aminek magas a lignin tartalma. Ehhez sok idő kell, és nem szabad forgatni a készülő komposztot, hogy a gombák teljesen át tudják szőni.


A bevezető után itt volt az ideje a komposztrostálásnak. Egy olyan rekeszből vettük ki a komposztot, ami már február óta érlelődött. A komposztálás ökölszabálya, hogy ha kellemetlen szagú, akkor valamit elrontottunk. Ezt teszteltük is, szerencsére erdő szaga volt a friss komposztunknak. A rostáláshoz egy fa kerethez rögzített fém rostát használtunk, amin a nagyobb darabok (például faágak, nagyobb gyümölcsdarabok) nem mentek át, de alatta szép, morzsalékos anyagot kaptunk. A mostani rostálás egy igazi teszt volt, hogy megnézzük, milyen anyaggal is dolgozunk. Szerencsére akkor sem veszett el semmi, ha még nem tökéletes a komposztunk: a nagyobb darabokat bekevertük a még készülő kupacba. Azt is megtudtuk, hogy a komposzt túl nedves volt, ezért nehezebben ment át a rostán, ez viszont nem tántorította el a rostálókat.


A kapott komposztot nem a földbe kevertük bele, hanem a felszínére szórtuk szét. A Tolnai kertészek mentát, cukkinit és nyári ciprust ültettek. Ezekre friss komposzt került, és jól belocsoltuk őket. Az elmúlt hetek esős időjárásának köszönhetően nagyot nőttek a tavasszal elültetett növények a kertben, mint például a csicsókák a kerítés mellett, és a mézontófű a szegélyeken. Azért, hogy az eső ne mossa ki a talajt, Mark füvet is vetett, ami már ki is bújt a földből. Az egyik magaságyásban pedig egy hatalmas rukkola bokor virágzik!



Levezetésként pedig feldíszítettük a Tolnai kert első májusfáját, ezzel csatlakozva a Májusfa Projekthez. A szervezők arra szeretnék a városlakókat bátorítani, hogy minél több helyen díszítsenek fel egy-egy fát színes szalagokkal. Ezen kívül szerveznek városi sétákat a május fákhoz, a fákhoz használt szalagokat pedig újra fogják hasznosítani. A kezdeményezésről bővebben itt olvashattok: https://www.facebook.com/majusfaprojekt Hagyományosan a májusfák a természet újjászületését szimbolizálják. A májusfákat a legények állították a hajadon lányoknak hajnalban, és szalagokkal, virágokkal és étellel-itallal díszítették. A szokás része a májusfa kitáncolása, ami során a lány kérője felmászott a fa tetejére, és az övé lett a fára rakott étel-ital.


Várunk mindenkit sok szeretettel a Tolnai kertben minden nap, ahol Marktól bármikor lehet kérdezni, és ti is hozhatjátok a kertészkedős ötleteitek. Ha pedig nem szeretnétek lemaradni a következő eseményről, iratkozzatok fel a hírlevelünkre itt: http://rev8.hu/hirlevel/ és csatlakozzatok A Tolnai kert barátai Facebook-csoportba.



bottom of page