top of page

Zümmögés a Tolnai kertben

Április 30-án a Csarnok negyedben is megünnepeltük a méhek napját. Az Ötletcsarnok pályázat nyertesei, Délity Kitti méhész és Pék Andrea óvodapedagógus egy nagyon érdekes programot találtak ki. Bemutatták a méhész szakmát, a méhek fontos munkáját, és még mézkóstolás is volt. A gyerekek pedig a foglalkozás végére elnyerték a méhek védelmezője címet!


Kitti családjának saját méhészete van, így nagyon sok mindent tud a méhek életéről. Akik eljöttek, megismerték a méhcsaládok tagjait: egy méhanya mellett több here és rengeteg dolgozó van egy családban. Megtudhattuk, hogy milyen fontos szerepe van a méhtáncnak egymás tájékoztatásában, hiszen ezzel jelzik egymásnak a méhlegelők irányát és nagyságát. A méhészethez szükséges eszközöket is meg lehetett nézni. Egy mini kaptárból előkerült egy keret is, amit pár napja még nektárral töltöttek fel a méhek, ami az édeskés illatán is érződött.


Fotó: Nunkovics Róbert


Szerencsére a különböző mézfajtákról nem csak elméletben lehetett hallani, hanem meg is kóstolhatták a gyerekek. Az ismertebb akác méz mellett repce, hárs, gesztenye és mandula mézeket is ki lehetett próbálni. A vajas mézes kenyérhez a Műterem Kávézóból érkezett a kenyér és Szatyorboltból a vaj.


Akinek volt kedve, méhlegelőt is ültethetett, amihez a Víg utcai Pilea Projekt adott mézvirágokat. Andi segítségével szuper méhecskés fejdíszek, és növényjelölők készültek, hogy ne keveredjenek össze a frissen ültetett virágmagok. Kitti egy kis füzetet is összeállított a gyerekeknek a méhekről és a mézről, amit mindenki hazavihetett a foglalkozás végén. Az eseményről készült videó elérhető itt.


Fotó: Nunkovics Róbert




bottom of page